Regenwater recuperatie
Regenwater
Het regenwater kan worden opgevangen door een opslagtank en zo worden benut voor huishoudelijk gebruik zoals bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet, de tuin te sproeien,... Let wel op regenwater is geen drinkwater tenzij u een extra zuiveringsinstallatie plaatst.
Het regenwater loopt van het dak, via de dakgoot door de afvoerpijp naar de opslagtank van het regenwater. De inhoud van de opslagtank is afhankelijk van de aardoppervlakte en de gemeentelijke voorschriften.
Hieronder volgt een beschrijving wat u zeker dient te plaatsen om je regenwater te gebruiken in het huishouden:
Regenwateropslagtank
De regenwateropslagtank wordt niet door ons geplaatst. Deze tank wordt meestal geplaatst door lokale grondwerkers.
Eerste filtering
In de dakgoot komen wel eens bladeren en takjes terecht die mee wegspoelen met het water. Hiervoor wordt het regenwater een eerste maal gefilterd. De filter bevindt zich tussen de regenwaterpijp en de opslagtank. Voor deze filter bestaan er verschillende modellen. Om uw keuze te maken zie regenwaterfilters.
Tweede filtering
Een tweede filtering vindt plaats in de opslagtank door middel van een aanzuigslang met een vlotterbal. Dit systeem werkt als volgt: het pompsysteem pompt het regenwater op via een afzonderlijke waterleiding tussen de opslagtank en het pompsysteem. De waterleiding wordt best bij de plaatsing in een wachtleiding gelegd. De waterleiding bevindt zich bovenaan de opslagtank, maar er wordt een afzonderlijke aanzuigslang met een vlotterbal voorzien. Aan deze vlotterbal wordt een filter aangekoppeld. De vlotterbal drijft op het water van de tank en wordt zodanig bevestigd dat er nooit vervuild water van op de bodem kan opgezogen worden.
Pomp
Om het water uit de opslagtank op te pompen, heb je een speciaal pompsysteem nodig. De eenvoudigste oplossing is een installatie in de buurt van je watermeter. Voor uw keuze voor deze waterpomp te maken zie regenwaterpomp.
Derde filtering
Aan de uitgang van de pomp zal voor de derde plaats een filtering plaatsvinden. Er zal een DUO filter geplaatst worden met het eerste element de grof filtering en het tweede element de actieve kool filtering. Meer informatie over de DUO filter kunt U terugvinden bij regenwaterfilters.
Bijvullen van de opslagtank
Indien de tank leeg is, dient U deze bij te vullen met leidingwater. Er zijn verschillende bijvulsystemen:
Eenvoudige externe bijvulsystemen waarbij er aangevuld wordt in de regenwatertank zelf
- voorgebouwde geheel voor een automatische aanvulling of bijvulling van een regenwachttank met vlotterschakelaar:
Deze systeembesturing is een stekkerklaar module die binnenshuis wordt gemonteerd. Indien de tank leeg raakt, wordt deze automatisch bijgevuld met leidingwater. Met dit systeem geeft de vlotter het niveau aan wanneer de elektrische kraan van de waterleiding moet openen of sluiten.
- voorgebouwde geheel voor een automatische aanvulling of bijvulling van een regenwachttank met electrodes
Dit systeem is analoog aan het voorgaande alleen geven hier de sondes aan wanneer de waterleiding moet bijvullen of niet.
bijvulsysteem via reservoir aan de bovengrondse pomp
Dit systeem werkt met zowel regenwater als leidingwater. Het heeft een klein reservoir met leidingwater en een zelfaanzuigende pomp met automatische besturing. Het systeem beheert automatisch de overgang van regenwater naar leidingwater door middel van een vlotter (geleverd met een kabel van 20 m) in de regenwatertank. Het is een systeem dat speciaal ontwikkeld is voor een eenvoudig gebruik en installatie, bovendien is het systeem voordelig door het gebruik van regenwater. Anders gezegd: bij een lege regenwaterput wordt deze niet bijgevuld met duur leidingwater, maar schakelt automatisch over op leidingwater zonder de regenwaterput te vullen. Na een regenbui schakelt het systeem automatisch weer terug op regenwater. Dit regenwatersysteem levert u dus meer waterbesparing. De besturingskast geeft de werkingsmodus van de pomp weer, en laat toe om het systeem enkel op leidingwater te laten werken.
Het systeem is uitgerust met een vlotterkraan 1/2" en een waterreservoir van 18 liter of groter , groter dan de meeste systemen en meer dan voldoende voor de meeste gebruiken. Het systeem is niet voorzien van een beregeningssysteem of voor andere grote debieten. De bijgeleverde toebehoren zijn: reservoir, drukverhogingsgroep, gemotoriseerde bolkraan, bevestigingstoebehoren en silenblokken, een vlotterschakelaar met 20 m kabel, besturingskast (met klok). Het reservoir is vervaardigd uit LDPE, het pompframe uit inox en de gemotoriseerde bolkraan uit messing.