Regenwaterpompen - regenwater recuperatie
Regenwater pompen worden gebruikt als drukverhoging bij regenwaterrecuperatie.
Hydrofoorpompen of regenwaterpompen kunnnen bovengronds en ondergronds worden geplaatst.
De bovengrondse en ondergrondse regenwaterpompen worden op dezelfde manier bestuurd. Voor de sturing van de regenwaterpompen zijn er drie mogelijkheden: met Presflo, drukketel en drukschakelaar, frequentie of toerenregeling.
Al onze regenwaterpompen worden uitgerust met een droogloopbeveiliging.
De regenwaterpompen zijn verkrijgbaar in inox of gietijzer. Wij bieden eveneens meerwaaierige pompen aan die zeer geluidsarm zijn.
Bovengrondse regenwaterpompen
De bovengrondse regenwaterpompen worden binnenshuis geplaatst. Dit is een goedkoper systeem dan het plaatsen van een ondergrondse regenwaterpomp, maar het bovengrondse systeem kan problemen vertonen met de aanzuiging.
Hydrofoorgroep met zelfaanzuigende centrifugaalpomp
De hydrofoorgroep is uitgerust met een gietijzeren of inox pomp en een stalen, polyesteren of inox cilindrische tank van 20 liter of groter. De maximum aanzuigdiepte bedraagt +/- 7 m. De hydrofoor bevat een instelbare automatische afslag, een manometer en een stalen of met rvs omvlochten verbindingsslang tussen pomp en tank. Een hydrofoorgroep is monofasig (220V) of 380 V. Een hydrofoorgroep wordt gebruikt voor huishoudelijk gebruik.
Zeer geluidsarme centrifugaalpomp
Deze regenwaterpomp is een meerwaaierig en dus zeer geluidsarm. Het pomplichaam en de waaiers zijn vervaardigd uit roestvrijstaal. De maximum aanzuigdiepte voor deze pomp bedraagt +/- 8 m. De pomp is enkel geschikt voor zuiver, niet agressief water. Deze waterpomp is geschikt voor toepassingen zoals: waterbevoorrading van huizen, tuinen, boerderijen, ondernemingen,... vanaf watertanken, bronnen, putten,...
Ondergrondse regenwaterpompen
Ondergrondse regenwaterpompen worden rechtstreeks in de regenwatertank gemonteerd. Dit systeem is iets duurder als het bovengrondse systeem, maar het ondergrondse systeem zorgt voor een betere aanzuiging (dit is een veel voorkomend probleem), onderhoudsvrije oplossing, alle beveiligingen zijn ingebouwd in de pomp, geen lawaai van de pomp, droogloopbeveiliging is ingebouwd in de pomp.
Er is een onderscheid tussen:
- pompen 5": enkel verticale plaatsing met of zonder voet met laterale onderaansluiting voor drijvende aanzuig
- horizontaal opgestelde onderwaterpompen met een koelmantel met of zonder aansluiting voor druivende aanzuig
Sturing van de regenwaterpompen
De bovengrondse en ondergrondse regenwaterpompen worden op dezelfde manier bestuurd. Voor de sturing van de regenwaterpompen zijn er drie mogelijkheden:
Sturing met Presflo
De Presflo is een doorstroomschakeling met een ingebouwde droogloopbeveiling: indien er geen water is dan valt de pomp in storing en herstart zich zelf automatisch na 15,30 minuten en vervolgens elk uur. Indien er lekken zijn van 1 à 2 liter per uur dan valt de pomp na 30 minuten in storing. De maximale werkdruk is 10 bar. Kan tot 200 liter per minuut oppompen. Door een presflo te installeren mag de temperatuur van het verpompte water maximaal 65°C bedragen. Een Presflo is enkel beschikbaar voor afhaling maar niet voor installatie.
Werkingsvoorbeeld presscontrol:
Onafhankelijk van het waterverbruik verzekert de presscontrol een constante druk zonder waterslagen in het net dankzij een ingebouwde flow valve en een drukschakelaar. Hij start op 2,2 bar en stopt de pomp automatisch wanneer er geen afname is.
Sturing met drukketel en drukschakelaar
Dit is een ouder systeem, maar nog altijd een van de beste systemen. De drukschakelaar schakelt tussen een startdruk en een stopdruk bijvoorbeeld tussen 2,5 en 3,5 bar.
Werkingsvoorbeeld van de membraanketel:
De pomp start op 4 bar en voorziet alle tappunten van water. Bij dalend verbruik stijgt de druk en wordt het water in de ketel geperst. De druk blijft stijgen tot de uitschakeldruk van de pomp (3 bar) is bereikt. De pomp wordt gestart en gestopt door middel van een drukschakelaar. Als de pomp is gestopt, wordt de druk behouden door de samengedrukte lucht in de ketel. Bij het openen van een kraan wordt eerst het in de ketel opgestapeld water verbruikt. Hierdoor daalt de druk tot aan het inschakelpunt.
Hoe groter de drukketel, hoe meer watervoorraad er is en hoe minder dat de pomp schakelt.
Er kan ook een drukschakelaar met een ingebouwde droogloopbeveiliging worden geplaatst.
Sturing toerengeregeld of frequentie gestuurd
Dit is een constant druksysteem met ingebouwd drukregelaar en ingebouwde droogloopbeveiliging.
De regenwaterpomp wordt via de stuureenheid gestuurd op basis van sensorsignalen. De parameters moeten worden ingesteld voor de werking. Er is bij bepaalde toestellen een status en alarm opvloging voor volgende situaties: geen contact, bij drooglopen, ondervoltage, oververhitting,...
Tot 40 % besparing op energieverbruik tegenover gelijkaardige pompen zonder snelheidsvariator.
Uitrusting droogloopbeveiliging
Zowel de bovengrondse als de ondergrondse regenwaterpompen zijn steeds uitgerust met een droogloopbeveiliging. De droogloopbeveiliging voorkomt dat er schade wordt toegebracht aan de pomp als er geen of weinig regenwater in de opvangtank is. De droogloopbeveiling is steeds ingebouwd in één van de 3 besturingssystemen die hierboven worden besproken.
Voor meer informatie over regenwater of andere waterpompen, staan wij voor u klaar!